Making business efficient

Κάρτες καυσίμων: Η έξυπνη λύση για τη διαχείριση στόλου αυτοκινήτων

21/08/2017

Η διαχείριση και ο έλεγχος των εξόδων και της εύρυθμης λειτουργίας ενός στόλου αυτοκινήτων μπορεί να αποτελέσει «πονοκέφαλο» για μια επιχείρηση. Ωστόσο, μια γνώριμη λύση στην πλέον τεχνολογικά σύγχρονη και εμπορικά ώριμη εκδοχή της μπορεί να παράσχει το κατάλληλο… γιατρικό.
Ο λόγος για τις κάρτες καυσίμων, η «ευφυΐα» των οποίων έχει εξελιχθεί τόσο, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, ώστε να προσφέρουν όχι μόνο ένα μεγάλο μπουκέτο λύσεων για εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος στο δρόμο και στο γραφείο, αλλά και να δημιουργούν προϋποθέσεις για ευρύτερα, διοικητικά, διαχειριστικά, λογιστικά και φορολογικά οφέλη.
Η αγορά των καρτών καυσίμων σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη παγκοσμίως. Σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2017, η παγκόσμια αγορά καρτών καυσίμων προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 20% ετησίως καθ’ όλη την 5ετία 2017-2022.
Στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα πολλές κάρτες, τις οποίες εκδίδουν οι εταιρείες καυσίμων –κι όχι μόνο- που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, για λογαριασμό εταιρειών με στόλο αυτοκινήτων.
Τα οφέλη από τη χρήση καρτών καυσίμων είναι πολλά. Οι τελευταίες δίνουν τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση να ελέγχει και να διαχειρίζεται τον εταιρικό στόλο της ανά πάσα στιγμή, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστικότητά της και δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξή της.
Ειδικότερα, η κάθε κάρτα μπορεί να εκδοθεί σε συγκεκριμένο αριθμό κυκλοφορίας οχήματος για πιο αποτελεσματική διαχείριση και έλεγχο του εφοδιασμού του ή στο όνομα του οδηγού. Με αυτόν τον τρόπο, μια επιχείρηση μπορεί να έχει συγκεντρωμένες όλες τις πληροφορίες που αφορούν τον εφοδιασμό του κάθε οχήματος στο στόλο της.
Παράλληλα, οι κάρτες προστατεύονται από Προσωπικούς Αριθμούς Αναγνώρισης (PIN), στις οποίες ορίζονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο χρήστη της κάθε κάρτας ξεχωριστά. Έτσι, μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε συνδυασμός ανάμεσα στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει ένα πρατήριο καυσίμων.
Με άλλα λόγια, οι κάρτες καυσίμων λύνουν τα χέρια του υπεύθυνου για τη διαχείριση του εταιρικού στόλου, ο οποίος μπορεί να έχει αναλυτικά στοιχεία πληροφόρησης, ειδικές αναφορές (reports) και αναλυτικούς λογαριασμούς, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης.
Με τις κάρτες καυσίμων παρέχεται η δυνατότητα να ελέγχονται και καταγράφονται τα χιλιόμετρα του κοντέρ, κάθε φορά που ανεφοδιάζεται ένα όχημα, να τίθεται ανώτατο όριο στις αγορές του, καθώς και σημαντικών εμπορικών εκπτώσεων από τις εταιρείες καυσίμων που τις εκδίδουν.
Επιπλέον, οι κάρτες καυσίμων βοηθούν πολύ σε λογιστικό επίπεδο, καθώς η ενημέρωση για τα έξοδα και τα λοιπά στοιχεία του κάθε οχήματος του στόλου γίνεται ηλεκτρονικά στα μηχανογραφικά, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση χρόνου, χρήματος και διαχειριστικού φόρτου.
Τα προφανή και διόλου ευκαταφρόνητα αυτά οφέλη, όμως, μπορούν να σκοντάψουν σε προβλήματα, όπως η επιλογή εταιρειών που δεν έχουν εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων ή η βενζίνη τους δεν είναι πάντα η πιο φτηνή στις περιοχές δραστηριότητας της επιχείρησης. Επίσης, η αύξηση του διοικητικού ελέγχου πάνω στο στόλο των αυτοκινήτων, δεν είναι πάντα καλοδεχούμενη από τους χρήστες τους, όπως π.χ. οι πωλητές.
Γι’ αυτό, πριν λάβει τη σωστή απόφαση για τη χρήση καρτών καυσίμων, μια επιχείρηση οφείλει να σταθμίσει όλες τις παραμέτρους της επένδυσης αυτής, προκειμένου να καρπωθεί το μέγιστο των ωφελειών της.
Η ομάδα των έμπειρων και εξειδικευμένων φοροτεχνικών, λογιστών και συμβούλων του AS Network θα σας εξηγήσει πώς οργανώνονται τα σχετικά συστήματα, ποια είναι τα διαχειριστικά, τα διοικητικά, τα φορολογικά και τα λογιστικά οφέλη, μιας επιχείρησης από τις κάρτες καυσίμων και ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν για να γίνει επιτυχώς και η υιοθέτησή τους.
Μ. Γεωργίου