Διάβασε

Tax-i 161: COVID-19 – Εγκύκλιος για την έκπτωση των φορολογικών οφειλών

Με προηγούμενες αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών έχει οριστεί ότι:

Α) Για το μήνα Μάρτιο 2020 δικαιούνται έκπτωση 25%

  • οι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ, επιχειρήσεις
  • τα φυσικά πρόσωπα - εκμισθωτές ακινήτων στις εν λόγω επιχειρήσεις και
  • οι μισθωτοί των επιχειρήσεων αυτών, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας,

εφόσον καταβάλλουν το υπόλοιπο 75% των βεβαιωμένων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους (πλην αυτών από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους) ή και των οφειλών τους από δόσεις ρυθμίσεων/ διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν στις 30 και 31/3/2020, εντός του διαστήματος από 30/3/2020 έως 10/4/2020 ή μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται με όποια τυχόν απόφαση παράτασης.


Β) Για το μήνα Απρίλιο 2020, την ως άνω έκπτωση 25% δικαιούνται όσα από τα ανωτέρω πρόσωπα καταβάλλουν εμπρόθεσμα το 75% των βεβαιωμένων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών τους (πλην αυτών από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους) ή και των οφειλών τους από δόσεις ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν από την 1/4/2020 έως τις 30/4/2020.

Με νεότερη εγκύκλιο της ΑAΔΕ (Ε. 2046/ 9.4.2020) παρέχονται πρόσθετες διευκρινίσεις αναφορικά με την ανωτέρω χορηγούμενη έκπτωση 25%.
Ο οφειλέτης τυγχάνει του ευεργετήματος της έκπτωσης του 25% μόνο κατόπιν εκούσιας καταβολής ή συμψηφισμού κατ' άρθρο 83 του Κ.Ε.Δ.Ε. μέσα στις ανωτέρω τιθέμενες προθεσμίες.

Για τη χορήγηση της έκπτωσης σε περίπτωση ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί όλες οι προηγούμενες δόσεις της ρύθμισης / διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής. Η έκπτωση δεν αφορά την καταβολή της πρώτης δόσης, διότι η ρύθμιση καθίσταται ενεργή μόνον μετά την καταβολή αυτής.

Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό του οφειλόμενου 75% ο δικαιούχος εισέρχεται στο λογαριασμό του στο taxisnet και ακολούθως επιλέγει το πεδίο «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση», όπου θα εντοπίσει τη σχετική «ταυτότητα οφειλής». Για κάθε ταυτότητα βεβαιωμένης ή ρυθμισμένης οφειλής, καταβάλλεται το 75% της εμφανιζόμενης οφειλής στην εικόνα του TAXISnet και μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία.

Όσοι φορολογούμενοι κατέβαλαν ή θα καταβάλουν εμπρόθεσμα περισσότερο από το 75% των οφειλών/ δόσεων των μηνών Μαρτίου ή και Απριλίου, θα λάβουν το 25% της έκπτωσης ως σχετική επιστροφή.


Μπορείτε να κατεβάσετε το Tax-i σε αρχείο pdf εδώ.

Η παρούσα ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την εξασφάλιση βελτιωμένης εμπειρίας πλοήγησης.


Αποδοχή όλων Ρυθμίσεις Απορρήτου-Cookies